Brocoli – contine substante anticancerigene

Germenii de broccoli – soluţia eficientă împotriva cancerului la stomac

Brocoli – stimuleaza sistemul enzimatic intestinal si pulmonar, crescând rezistenta la cancer, de asemenea conţine o mare cantitate de antioxidanţi, substanţe cunoscute astăzi pentru efectul lor anticancerigen.

Antioxidantii sunt compusi naturali, care au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adica de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutand corpul sa nu-si distruga celulele. Radicalii liberi, neanihilati, s-au asociat cu o multime de boli, incluzand cancerul, afectiunile plamanilor si functionarea improprie a sistemului nervos si imunitar. Recentele studii medicale au aratat ca antioxidantii pot, de fapt, inactiva radicalii liberi si pot chiar opri aparitia unor boli, avand un rol important in incetinirea procesului de imbatranire.

Conform datelor actuale, cele mai multe simptome ale ulcerului gastric sunt generate de bacteria Helicobacter pylori. Conform NIH ( Institutul Naţional de Sănătate din S.U.A) se poate dovedi clar, că de la bacteria mai sus menţionată şi până la ulcerul gastric există o cale directă. Cert este că, WHO (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a clasat Helicobacter pylori drept agent cancerigen, care afectează milioane de oameni la nivel mondial.

Conform datelor NIH, 20% din populaţia sub 40 de ani este infectată cu bacteria H.pylori, în timp ce la populaţia adultă de peste 60 de ani acest procentaj este de 50% – în concluzie, bacteria nu cauzează în mod evident îmbolnăviri grave la fiecare persoană. Care este deci factorul decisiv între sănătate şi boală?

În revista Cercetări pentru Prevenirea Cancerului editată de Universitatea Johns Hopkins, (Cancer Prevention Research), Jed W. Fahey, M.S., Sc. D. şi echipa sa a ajuns la concluzia că, o doză de germeni de broccolli, consumată zilnic, reduce nivelul de HpSA (HpSA – test de antigen Helicobacter în materii fecale) cu 40%.

Grupul de cercetători a efectuat experimentele în Japonia, unde rata infecţiei cronice cu H.pylori este foarte mare. Cele 25 de persoane care s-au oferit voluntar pentru acest experiment, au consumat timp de 2 luni, zilnic 70 de grame de germeni de broccolli. La sfârşitul experimentului s-au numărat bacteriile din respiraţie, iar pe baza mostrelor de sânge şi de materii fecale, s-a stabilit gravitatea şi amploarea inflamaţiei stomacale.

Cercetătorii au fost de părere că substanţa activă din brocolli, numită suflorafan, reduce clar nivelul bacteriei Helicobacter pylori.

Grupul de control – format de asemenea din 25 de voluntari – a consumat germeni de lucernă (alfalfa), care deşi bogaţi în fitosubstanţe nu conţin sulforafan. În consecinţă la aceste persoane nu s-a modificat nivelul de H.pylori în cursul experimentului. Dr.Fahey şi echipa sa a publicat prima dată în 2002, că sulforafanul este foarte eficient împotriva H.pylori.

Se pare că sulforafanul stimulează producerea în intestine a unor enzime care asigură protecţie împotriva radicalilor liberi, împotriva substanţelor care deteriorează ADN-ul precum şi împotriva inflamaţiei. Dr.Fahey este de părere că „O doză de câteva grame de germeni de broccolli poate fi suficientă pentru ridicarea nivelului de enzime protectoare ale organismului.” „Suntem de părere că, datorită acestei substanţe am găsit cel mai promiţător mecanism de prevenire a cancerului.”

Sulforafanul nu distruge bacteriile. După încetarea consumării germenilor de broccoli, în cazul persoanelor participante la experiment, nivelul H.pylori a început să crească din nou. Cu toate acestea însă, compusul – consumat zilnic – a avut efect distrugător asupra bacteriei H.pylori.

„Semnificaţia studiului constă în faptul că, s-a reuşit identificarea unui aliment, care – consumat regulat – poate oferi o soluţie eficientă la problemele digestive, şi poate că este eficient şi împotriva ulcerului stomacal”, a afirmat Dr.Fahey, autorul studiului.

Acest web site folosește politica cookie si politica de confidentialitate conform legilor in vigoare. Dupa ce apasati butonul "Accept" va dati consimțământului privind termeni si conditiile de confidentialitate Politica de confidentialitate

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close