Psyllium – o noua sursa de fibre in alimentatia umana

Semintele de psyllium sunt o importantã sursã de fibre solubile. De exemplu fatã de cereale precum ovãz si orz care contin cantitãti mici de fibre solubile (100 de grame de ovãz contine 5 g de fibre solubile) semintele de psyllium contin o cantitate mult mai mare (71 g de fibre la 100 g). Se stie cã fibrele alimentare solubile reprezintã materialul vegetal care nu e hidrolizat de enzimele tubului digestiv uman si nu sunt solubile în apã fierbinte sau caldã, precipitând când apa este amestecatã cu patru pãrti de alcool etilic.

Efectele lor fiziologice pot fi sintetizate astfel:

– reduc aportul caloric din dietã; având capacitate mare de legare a apei, fibrele se umflã în stomac si creeazã mai rapid senzatia de satietate, combãtând astfel obezitatea;

– diminueazã absorbtia nutrientilor în intestinul subtire si reduc rãspunsul glicemic post-prandial, deci intervin în tratamentul obezitãtii si a diabetului;

– reduc nivelul colesterolemiei si sinteza colesterolului hepatic, prin urmare previn litiaza biliarã, ateroscleroza, cardiopatiile ischemice si riscul infarctului de miocard;

– au efect detoxifiant datoritã capacitãtii lor de a functiona ca schimbãtori de ioni;

– au proprietatea de a forma gel, acest gel retinând substantele toxice si iritante, ceea ce reduce incidenta cancerului de colon si a bolii diverticulare;

– reducerea absorbtiei colesterolului în sânge si a acizilor grasi din intestin

– combat cariile dentare: ele fac ca masticatia sã fie mai intensã, sporesc secretia salivarã si mãresc contactul si frictiunea interdentarã, prevenind acumularea plãcii bacteriene.

Recent, Statele Unite a recunoscut si aprobat rolul psyllium-ului în scãderea colesterolului în sânge, aprobând toate produsele care îl contin. Pentru ca efectul acestuia asupra colesterolului sã fie total, el trebuie asociat cu o dietã alimentarã sãracã în grãsimi. Aceastã asociere poate avea ca efect scãderea nivelului colesterolului cu 4% si densitatea lipoproteinelor (LDL) cu 7%.

 

Acest web site folosește politica cookie si politica de confidentialitate conform legilor in vigoare. Dupa ce apasati butonul "Accept" va dati consimțământului privind termeni si conditiile de confidentialitate Politica de confidentialitate

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close