Terapia noului mileniu – stimularea pe cale naturala a celulelor

Cercetarea in domeniul utilizarii terapeutice a celulelor stem adulte are un trecut de aproximativ 3 decenii. In 1978 E. Donall Thomas si colaboratorii sai au adus la cunostinta rezultatele introducerii intravenoase a celulelor stem extrase din maduva osoasa, asupra pacientilor cu leucemie. Pentru aceasta descoperire epocala au primit Premiul Nobel. Acest tratament devenit popular a inceput sa inlocuiasca treptat transplantul de maduva osoasa in cazul pacientilor cu boli foarte grave. Astazi transplantul celulelor stem adulte extrase din maduva osoasa poate promite vindecarea in numeroase cazuri de boli hematologice maligne, unele forme grave de anemie, unele sindroame imunodeficitare precum si in tulburari metabolice.

Aceasta terapie se bazeaza pe proprietatea celulelor stem de a putea patrunde chiar si in organisme straine (de ex. in transplantul de maduva osoasa, in majoritatea cazurilor, se folosesc celule stem adulte de la alte persoane, pe cat posibil de la rude apropiate imunocompatibile), unde sunt capabile sa se alipeasca, sa „calatoreasca” practic spre acele locuri ale organismului, unde este nevoie de ele, si in cazul de fata al leucemiei sa se transforme in sange, respectiv in celule imune.
Esenta transplantului celulelor stem adulte consta in faptul ca, inainte de operatie, maduva osoasa – sistemul de producere al sangelui si al sistemului imunitar al pacientului este complet distrus. Dupa aceasta etapa se introduc in circulatia sangvina celule stem adulte sanatoase. De aici celulele strabat drumul pana la maduva osoasa, deoarece de acolo primesc semnalul de chemare, fiind locul unde este cea mai mare nevoie de ele. Aceasta „calatorie” a celulelor stem se numeste „homing” , adica sosirea acasa. Ajungand in maduva osoasa incep sa se inmulteasca si sa se diferentieze, dand nastere astfel noului sistem hematopoetic.

O etapa noua in folosirea celulelor stem adulte o constituie, din 1989, descoperirea si folosirea ca sursa a celulelor stem adulte, sangele extras din cordonul ombilical. Chiar in acel an s-a efectuat cu succes transfuzia sangelui din cordonul ombilical. Aceasta a fost prima dovada clinica privind faptul ca sangele cordonului ombilical este intr-adevar o sursa de celule stem adulte.

Cu posibilitatile curative ale celulelor stem adulte de diferite proveniente se ocupa astazi o noua ramura a stiintei, medicina regenerativa. Cercetarile si aplicarea acestora se extinde de la prepararea si pregatirea corespunzatoare a tesuturilor provenite din celulele stem embrionare, la izolarea celulelor stem adulte din tesuturi si la sporirea numarului lor. Popularitatea cercetarilor privind celulele stem adulte se datoreaza pe de o parte faptului ca specialistii prevad posibilitati terapeutice uriase in tehnica cultivarii tesuturilor si organelor in scopuri terapeutice.
Domeniul cel mai promitator al industriei biotehnologice este producerea de celule stem din celule si organe cat mai simple. In limba engleza are deja un nume propriu: a tissue engineering, in traducere planificarea tesuturilor. Scopul acesteia este producerea unor proteze vii, cu ajutorul carora se pot obtine de exemplu: valve cardiace, articulatii, discuri cartilaginoase etc, care transplantate sa preia functia organelor bolnave.
In America a avut loc un experiment de acest fel. In conditii de laborator din celulele stem ale unei vaci au obtinut un rinichi functional pe care l-au transplantat in animal. „Noul” rinichi a functionat asemanator cu cel original, producand urina.
Dar cercetarile si experientele privind celulele stem adulte ridica, chiar „ascund” numeroase intrebari morale si etice.
Creierul, rinichii, plamanii, miocardul si practic toate organele noastre apar in perioada timpurie a dezvoltarii embrionare si la varsta adulta nu contin suficiente celule stem necesare regenerarii. Vatamarea lor conduce la o mare vulnerabilitate, la distrugerea tesuturilor si la decaderea grava a functiilor.
Intrebarea mult discutata daca tesuturile cu capacitate redusa de regenerare pot fi inlocuite cu proteze vii provenite din celule stem adulte a suscitat imaginatia in ceea ce priveste utilizarea terapeutica a celulelor stem adulte.
Celulele stem pot exista in stare continua de diviziune sau in stare de repaus. Daca aceste celule ajung in mediul unui tesut dat, se pot transforma in celule mature diferentiate care alcatuiesc noi tesuturi. Acestea sunt proprietatile care sunt atat de importante pentru stiinta si terapeutica. De aceste cunostinte se profita atunci cand celulele stem provenite din sangele cordonului ombilical sunt transpuse in organul afectat, in lichidul cefalorahidian sau in circulatia sangvina. Acest procedeu terapeutic este folosit in China , avand astazi un ecou mare in presa. Practic, din sangele cordonului ombilical al altor persoane se extrag celulele stem adulte, apoi sunt introduse, in forma concentrata, in diferitele locuri ale organului.
Introducerea celulelor stem provenite din cordonul ombilical poate tolera mici abateri privind compatibilitatea tesuturilor, in consecinta exista posibilitatea folosirii in cazul vindecarii altor persoane. O explicatie probabila a acestui fapt este ca celulele imunitare din sangele cordonului ombilical sunt inca imature si de aceea incompatibilitatea imuna cu organismul gazda este mai mica. Totusi modul in care celulele sunt introduse in organismul strain este inca insuficient documentat si publicat. Acestui fapt i se datoreaza o oarecare reticenta din partea medicilor cu toate ca rezultatele comunicate sunt foarte bune.
Dupa parerea specialistilor adevaratul salt inainte l-ar constitui potentialul organismului de a corecta el insusi accidentarile, de a inlocui singur celulele pierdute in cursul imbolnavirilor, accidentelor sau pur si simplu datorita imbatranirii. Pentru aceasta nu este nevoie de izolarea, purificarea celulelor stem adulte, de cautarea anevoiasa a donatorului si de scaderea reactiei imunologice a organismului gazda. Daca celulele stem adulte se afla in fiecare tesut, trebuie „numai” sa le gasim si sa le activam la locul si la timpul potrivit.
La varsta adulta celulele stem se gasesc in numeroase tesuturi ale organismului. In organismul adult celulele stem din tesuturi asigura de-a lungul vietii, refacerea continua a tesuturilor folosite permanent. Fiecare celula stem adulta din tesut trebuie sa ia decizii foarte diferite in organism. Prima si cea mai importanta este: sa traiasca sau sa piara? Daca traieste, ce drum in viata sa aleaga ? Divizarea sau diferentierea, stabilitate sau migratie? Care sa fie soarta celulelor aparute in cursul diferentierii? Sa mearga mai departe pe calea evolutiei (diferentiere) sau sa-si pastreze „potentialul” propriu? Rezolvarile sunt aduse de celulele stem adulte, dar in toate cazurile trebuie sa raspunda cerintelor tesutului dat si ale organismului in intregime.
Celulele stem adulte pot servi ca baza potentiala pentru organism in scopul proceselor de regenerare. Se desfasoara cercetari intensive pentru gasirea posibilitatilor terapeutice in maladiile in care au loc pierderi celulare (infarct miocardic, atac vascular cerebral, leziunile maduvei spinarii, etc). Teoretic, s-ar putea ajunge la vindecare prin anularea cauzelor imbolnavirii sau influentarea acestora. Adica s-ar reface miocardul, care si-a incetat activitatea, tesutul lezat al creierului s-ar repopula cu celule nervoase si nevroglii, membrele paralizate ar incepe sa se miste din nou. Experientele din ultimili cativa ani au aratat ca unele celule stem adulte, aflate in cateva tesuturi, izolate si apoi reintroduse in organism sunt capabile sa se diferentieze in celule si tesuturi. Aceasta este asa numita transdiferentiere.
Astfel am ajuns la o noua posibilitate a folosirii celulelor stem in terapie, in cursul careia in organul accidentat, necesitand regenerarea, nu ajung celulele straine ci cele proprii.
Este citat cazul unui copil cu scleroza amiotrofica laterala care nu putea respira decat cu ajutorul aparatelor. In Spitalul de Copii din Torino medicii au extras din maduva osoasa proprie a copilului celule stem si le-au transplantat in maduva coloanei vertebrale. Datorita acestei interventii copilul a devenit capabil sa respire singur.

In 2005 In Ungaria, pentru a treia oara la nivel mondial, s-a efectuat primul transplant de celule stem in cadrul Institutului National de Cardiologie. Celulele stem adulte din maduva unei femei care a suferit un infarct miocardic au fost introduse prin cateterizare in artera coronariana in zona infarctizata. Aceste celule stem se alipesc si au capacitatea de a se transforma in celule capilare mici. Astfel asigura pe de o parte irigarea sangvina, pe de alta parte se pot transforma in celule cardiace. La pacienta respectiva suprafata atinsa de infarct s-a micsorat mai mult decat era de asteptat, iar activitatea inimii s-a imbunatatit.
Celulele stem adulte se gasesc in organism nu numai in perioada embrionara de formare a organismului ci si de-a lungul intregii noastre vieti, formand o rezerva de celule speciale care pot inlocui in caz de necesitate celulele distruse, in multe cazuri. Nu de mult cercetatorii Universitatii Duke au descoperit ca procesul de imbatranire este cauzat de scaderea numarului anumitor celule stem adulte.
Curiozitatea cercetatorilor a fost atatata si de intrebarea : de ce o data cu varsta riscul sclerozarii vaselor sangvine creste din ce in ce mai mult? Au descoperit ca la varsta inaintata celulele stem scad sau dispar dintr-o data, acestea fiind necesare repararii si reintineririi peretilor vaselor sangvine fapt care ingreuneaza contracararea obiceiurilor proaste, cum ar fi alimentatia incorecta sau fumatul. Daca aceasta reparare nu are loc, pe peretii vasculari apar depuneri, ducand la procesul de sclerozare, care cu timpul obstructioneaza circulatia sangvina. In experiment s-au folosit niste soareci in varsta care sufereau de scleroza grava si care aveau un nivel ridicat al colesterolului. Acesti soareci au fot special pregatiti in laborator. Apoi le-au fost injectate de mai multe ori timp de 14 saptamani celule stem adulte, provenite de la soareci tineri, sanatosi. Grupa de control nu a fost supusa nici unui tratament. Dupa 14 saptamani la animalele tratate s-au gasit pe peretii vaselor mult mai putine leziuni, cu toate ca nivelul colesterolului a ramas ridicat.
Acest experiment a aratat ca celulele stem medulare s-au deplasat la nivelul peretilor vasculari in special in acele locuri in care aparusera primele semne ale sclerozei, de exemplu la nivelul bifurcatiilor arteriale. Examenul microscopic a dovedit ca pe langa migrarea in locurile suferinde, la acest nivel celulele stem adulte s-au si transformat in celule endoteliale sau in celule musculare netede din structura peretelui vascular.
Este dovedit faptul ca o data cu inaintarea in varsta numarul celulelor stem adulte aflate in circulatie scade. Numarul scazut de celule stem adulte nu mai poate asigura regenerarea corespunzatoare, datorita acestui fapt odata cu imbatranirea scade si functionalitatea organelor.
Pe de alta parte s-a aratat ca indiferent de varsta, cu cat in organism se afla mai multe celule stem adulte, cu atat starea sanatatii este mai buna. Profesorul Tomada a examinat bolnavi de inima. La fiecare a masurat numarul celulelor stem adulte, aflate in circulatie. A constatat ca bolnavii care poseda un numar mai mare de celule stem s-au vindecat mai repede si cu rezultate mai bune decat cei cu numar mai scazut. In practica, nivelul celulelor stem adulte este cel mai fidel indicator al sanatatii circulatiei sangvine. Este mai bun decat nivelul colesterolului, al tensiunii arteriale, al glicemiei etc.
In masura in care ar fi posibila cresterea numarului celulelor stem adulte in circulatie, ar putea creste posibilitatea de regenerare, ar scadea numarul problemelor legate de imbatranire, ar creste functionalitate organelor, ar prelungi speranta de viata cu un risc mai mic al imbolnavirilor. Si astfel s-a ajuns la STEMXCELL. In acest preparat se gaseste concentrat de alga AFA, 1-selectin, diferite polizaharide care pot creste cu 30-40% numarul celulelor stem adulte periferice.
La aceasta influenta se ajunge prin cresterea diviziunii celulelor stem in maduva osoasa, prin stimularea trecerii acestora din maduva osoasa in sange, facilitarea circulatiei lor in sange si identificarea zonelor care trebuie ajutate, de asemenea sprijina instalarea lor in tesuturi, si ajuta la diferentierea lor in celule specifice corespunzatoare. Acest produs reprezinta o alternativa deosebita comparativ cu celelalte modalitati terapeutice cu celule stem amintite mai sus. Avantajele sunt ca nu comporta probleme de etica, nu necesita asistenta medicala speciala, iar efectele secundare sunt absente datorita compozitiei in intregime naturala a produsului. Nu in ultimul rand este de amintit faptul ca, spre deosebire de celelalte terapii cu celule stem adulte este mult mai ieftin.

Prof. Dr. Tóth Géza

 

Acest web site folosește politica cookie si politica de confidentialitate conform legilor in vigoare. Dupa ce apasati butonul "Accept" va dati consimțământului privind termeni si conditiile de confidentialitate Politica de confidentialitate

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close